• 800 g hovězí kližky
• 1 cibule
• 2 stroužky česneku
• 1 mrkev
• 1 řapíkatý celer
• 400 g loupaných rajčat (konzerva)
• 200 ml červeného vína
• olivový olej extra virgin
• sůl mletý pepř
• pár lístků bazalky
Maso prošpikujeme česnekem, osolíme a opepříme.
Očištěnou zeleninu nakrájíme na kousky a orestujeme ji na oleji.
Přidáme maso a bazalku, maso orestujeme ze všech stran, zalijeme vínem a na mírném plameni dusíme.
Až se víno vyvaří, přidáme rajčata a vlažnou vodu nebo vývar a na mírném ohni vaříme pod pokličkou tři hodiny.
Pak vyjmeme maso z hrnce, omáčku propasírumeme a případně dochutíme solí.
Maso nakrájíme na plátky.
Plátky masa na talíři přelijeme omáčkou a podáváme s těstovinami nebo knedlíkem.