• 500 g hovězího masa bez kosti
• 2 cibule
• stroužek česneku
• celý bílý pepř
• 3 bobule jalovce
• citrón
• olej
• bobkový list
• kousek kůrky z chleba
• hovězí vývar
• sůl
• 2 mrkve
• 200 g celeru
• zelená petrželka
• rajčatový protlak
• zahuštěná smetana
Na zeleninu jemně nasekáme cibuli a česnek,pepř a jalovec rozdrtíme v hmoždíři, přísady smícháme s citrónovou kůrou a šťávou.
Touto směsí potřeme naklepané plátky masa, naskládáme je na sebe, přikryjeme a necháme v ledničce odležet nejméně 5 hodin.
V pekáči rozehřejeme olej, plátky osolíme, vložíme na pekáč a na středním ohni opékáme z obou stran dohněda.
Přidáme bobkový list, chlebovou kůrku,podlijeme polovinou vývaru, pekáč přikryjeme a vložíme na spodní lištu trouby, kterou zapneme na 160°C.
Maso dusíme 1,5 hod.
a podléváme zbylým vývarem.
Cibuli a mrkev nakrájíme na silné plátky a celer na kostičky.
Vše přidáme k masu a dusíme dalších 30 minut.
Maso a zeleninu vyjmeme a upravíme na mísu, maso posypeme sekanou petrželkou.
Na omáčku z pekáče vyjmeme chléb a bobkový list.
Do šťávy přimícháme protlak, zahuštěnou smetanu a petrželku.