• 0,5 kg svíčkové
• 100 g slaniny
• 1 cibule
• 3 mrkve
• 3 petržele
• 1 menší celer
• 40 g másla
• 1 smetana
• 2 lžíce octa
• sůl
• pepř
• bobkový list
• anglické koření
• mouka
• mléko
• 1 l vývaru
Umytou a odblaněnou svíčkovou osolíme, opepříme a prošpikujeme slaninou.
Na másle s trochou octa osmahneme svíčkovou z obou stran, přidáme zeleninu nakrájenou na nudličky a koření, zalijeme vývarem a dusíme do měkka, podle potřeby podlijeme ještě vývarem.
Měkké maso vyndáme, svíčkovou omáčku rozmixujeme nebo propasírujeme, dáme zpět do hrnce, vmícháme mléko s rozmíchanou moukou, povaříme a na konci vlijeme smetanu a necháme přebublat.
Svíčkovou na smetaně podáváme nejlépe s houskovým knedlíkem a brusinkami.