• 800 g loupané hovězí plece
• 80 g obyčejné uzené slaniny (bílé)
• sůl
• pepř
• 100 g sádla
• 100 g šalotky
• 20 g hladké mouky
• 200 ml hovězího vývaru
• 400 g mraženého listového nebo sekaného špenátu
• 1 lžíce másla
• 1 malá cibule
• 2 stroužky česneku
• 50–100 ml smetany ke šlehání
Maso protkneme slaninou, osolíme, opepříme a zprudka opečeme na sádle ze všech stran, aby se zatáhlo.
Šalotku nakrájenou na klínky osmahneme na sádle dozlatova, přidáme maso, zalijeme vývarem a přikryté dusíme asi 1,5 hodiny doměkka.
Pak maso vyndáme a šťávu vaříme tak dlouho, až se tuk začne oddělovat do mastných ok.
Pak zaprásíme moukou, dobře rozmíchejte, zalijeme vývarem, rozšleháme a povaříme 20 minut.
V jiné pánvi rozehřejeme máslo, na něm zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli s nadrobno nakrájeným česnekem, přidáme špenát, osolíme, podlijeme smetanou a přikryté dusíme.
Při podávání porce masa podlijeme šťávou a podáváme se špenátem a vařenými brambory.