• 100 g polohrubé mouky
• 400 g hladké mouky
• 1 celé vejce
• špetka soli
• půl kostky tuku
• 1 kostka droždí
• 1,2 l mléka
• 1 vanilkový cukr
• cukr krupice
• 6 žloutky
• 1 vanilkový pudink
Do větší mísy prosijeme mouku, přidáme špetku soli, 2 žloutky a 1 vejce, rozpuštěný tuk a promícháme.
V kastrolku zahřejeme dva decilitry mléka se lžicí cukru tak, aby mléko bylo trochu víc než vlažné, rozdrobíme do něj droždí, přikryjeme pokličkou a necháme vzejít kvásek (přibližně 1 minutu - podle kvality droždí).
Kvásek přidáme k mouce a ostatním surovinám a zpracujeme těsto, až se začnou tvořit bubliny.
Mísu s těstem přikryjeme čistou suchou utěrkou a necháme těsto vykynout, až zdvojnásobí svůj objem.
Mezitím si vymažeme tukem plech a vysypeme hrubou moukou, připravíme vál, který posypeme hladkou moukou.
Z vykynutého těsta odebíráme malou lžičkou kousky těsta a klademe je na vál.
Kousky těsta pak prsty zpracujeme na malé buchtičky, ty klademe na plech a mezi sebou je promažeme rozpuštěným tukem.
Buchtičky na plechu necháme na 5 - 10 minut ještě znovu vykynout a pak je dáme do trouby předehřáté na 180°C a při této teplotě pečeme dozlatova (asi 15 minut).
Upečené můžeme ještě potřít zbylým rozpuštěným máslem.
Vanilkový krém (šodó) připravíme v průběhu pečení buchtiček, kdy vanilkový cukr, 150 g cukru krupice, 4 žloutky a vanilkový pudink rozšleháme v 1 litru studeného mléka, na mírném ohni směs mícháme až do zhoustnutí a pak necháme 1 minutu provařit.
Poté odstavíme a dukátové buchtičky se šodó můžeme podávat.