• 1,5 l vody
• 60g sádla
• 60g ovesných vloček
• 60g hladké mouky
• 1 malá cibule
• 1 mrkev
• 50g celeru
• 3 lžičky mleté papriky
• 4 stroužky česneku
• 200g čerstvých nebo mražených hub (15g sušených)
• polévkové koření
• pepř
• sůl
V hrnci rozehřejeme sádlo a nejprve na něm osmahneme ovesné vločky.
Pak přisypeme hladkou mouku, červenou mletou papriku, zamícháme a zalijeme studenou vodou.
Přivedeme k varu a necháme na mírném ohni vařit.
Oloupeme cibuli a celou ji vložíme do polévky.
Očistíme mrkev, celer i houby a nakrájíme je na stejně velké kousky a také vložíme do polévky.
Podle chuti osolíme.
Polévku vaříme pomalu asi 35-40minut.
Během vaření oloupeme česnek, s trochou soli jej rozetřeme a před koncem varu přidáme do polévky.
Hotovou polévku dochutíme pepřem a trochu dosolíme, přidáme polévkové koření.
Teplou ji rozdělíme na jednotlivé talíře a ozdobíme čerstvou nasekanou petrželkou.
Polévka je sama o sobě dostatečně sytá, proto ji můžeme samostatně servírovat jako večeři.
Podáváme ji s tmavým pečivem nebo s topinkami potřenými čerstvě utřeným česnekem.