• 5 sleďů
• 5 kyselých okurek
• 500 ml mléka
• 500 ml octa
• 2 mrkve
• 5 cibulí
• 2 bobkové listy
• tymián
• 1 lžička semínek kopru
• 20 kuliček pepře
• 1 chilli paprička
• 1 lžíce soli
• 4 lžičky moučkového cukru
Solené sledě zalijeme vodou a 12 hodin máčíme, mezitím vodu dvakrát vyměníme.
Pak ryby vyjmeme, odřízneme jim hlavy, vykucháme, zbavíme kostí, zalijeme mlékem a na dvě hodiny odložíme na chladné místo.
Nálev připravíme tak, že do hrnce vložíme tři cibule nakrájené na kolečka, přidáme ocet, cukr, sůl, tymián, bobkový list, kopr, pepř a chilli papričku a přikryté 10 minut zvolna vaříme.
Pak necháme vychladnout a scedíme.
Plátky sleďů položíme na pracovní desku kůží dolů.
Tři okurky podélně rozkrojíme.
Na každé filé položíme kousek okurky, zavineme a sepneme párátkem.
Zbylé cibule oloupeme a nakrájíme na kolečka.
Mrkev očistíme a nakrájíme na kolečka stejně jako okurky.
Do skleněné nádoby vkládáme ve vrstvách na kolečka nakrájené okurky, mrkev, cibuli a zavináče.
Vlažnou marinádu slijeme přes sítko, zalijeme jí sledě a necháme vychladnout.
Pak zavináče přikryjeme a 5 dní necháme odležet na chladném místě.