• 0,5 kg hladké mouky
• 0,25 l mléka
• 1 vejce
• 8 dkg sádla
• 2,5 dkg kvasnic
• 1 lžička soli
• 2 lžičky cukru
• mák nebo kmín na posypání
Kvasnice smícháme s trochou vlažného mléka a s cukrem a chvíli počkáme, než kvasnice začnou kvasit.
Potom kvásek přidáme do mísy, kam jsme nasypali mouku, sůl a zbytek mléka, vypracujeme tuhé těsto a to rozdělíme na čtyři bochánky, které necháme vykynout.
Potom z nich vyválíme co nejtenčí kulaté placky, potřeme sádlem a rozdělíme (od okraje do středu) na 8 stejných dílů, které stáčíme od okraje směrem ke špičce.
Získané rohlíky položíme na plech s pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme solí a mákem nebo kmínem a necháme na plechu ještě chvíli kynout.
Pak pečeme v troubě asi 10 minut při 180-200°C.