• 800 g hovězí kýty
• 60 g slaniny
• 300 g rajčat
• 1 celer
• 3 mrkve
• 2 cibule
• 5 stroužků česneku
• 100 ml červeného vína
• 100 ml oleje
• 1 lžička cukru
• 1 lžíce mouky
• sůl
• pepř
• 5 hřebíčků
• muškátový ořech
• na maridnádu: ocet + bobkový list + celý pepř
Česnek a slaninu nakrájíme na proužky.
Maso omyjeme, osušíme, prošpikujeme česnekem, slaninou a hřebíčkem a na noc namočíme do marinády připravené z octa, bobkových listů a celého pepře.
Cibuli, mrkev a celer nakrájíme na kolečka a osmahneme na rozpáleném oleji a ochutíme solí, pepřem, cukrem a nastrouhaným muškátovým ořechem.
Pak přidáme maso a opečeme ze všech stran.
Postupně přiléváme víno a nakonec přidáme oloupaná rajčata nakrájené na větší kusy.
Maso dusíme na mírném ohni 3 až 4 hodiny.
Během dušení ho obracíme a podle potřeby podléváme polévkou nebo teplou vodou.
Když je maso měkké, vyjmeme ho a šťávu zahustíme moukou.
Maso nakrájíme na plátky, vložíme do omáčky a povaříme ještě asi 10 minut.
Dalmátské dušené hovězí maso podáváme s brambory nebo bramborovými knedlíky.