Kuchařské recepty pro každého

Dalmátské dušené hovězí maso

Potřebujeme tyto suroviny:
800 g hovězí kýty
60 g slaniny
300 g rajčat
1 celer
3 mrkve
2 cibule
5 stroužků česneku
100 ml červeného vína
100 ml oleje
1 lžička cukru
1 lžíce mouky
sůl
pepř
5 hřebíčků
muškátový ořech
na maridnádu: ocet + bobkový list + celý pepř
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Česnek a slaninu nakrájíme na proužky.
Maso omyjeme, osušíme, prošpikujeme česnekem, slaninou a hřebíčkem a na noc namočíme do marinády připravené z octa, bobkových listů a celého pepře.
Cibuli, mrkev a celer nakrájíme na kolečka a osmahneme na rozpáleném oleji a ochutíme solí, pepřem, cukrem a nastrouhaným muškátovým ořechem.
Pak přidáme maso a opečeme ze všech stran.
Postupně přiléváme víno ​​a nakonec přidáme oloupaná rajčata nakrájené na větší kusy.
Maso dusíme na mírném ohni 3 až 4 hodiny.
Během dušení ho obracíme a podle potřeby podléváme polévkou nebo teplou vodou.
Když je maso měkké, vyjmeme ho a šťávu zahustíme moukou.
Maso nakrájíme na plátky, vložíme do omáčky a povaříme ještě asi 10 minut.
Dalmátské dušené hovězí maso podáváme s brambory nebo bramborovými knedlíky.
Dalmátské dušené hovězí maso
Dalmátské dušené hovězí maso