• 500 g hovězí maso přední nebo kližka
• 3 ks cibule
• 200 g zeleniny (mrkev + petržel)
• 3 lžíce sádla
• sůl
• pepř
• cukr
• 2 lžičky mleté ostré papriky
• 2 lžíce rajčatový protlak
• 425 ml sterilovaná rajčata
• 1500 ml voda
• 1 hovězí bujón
• 500 ml červené víno
• 1 svazek petrželky
• 6 feferonek
• hladká mouka
Hovězí maso omyjeme a nakrájíme na kostičky.
Oloupeme cibuli a nasekáme ji nadrobno.
Očištěnou a omytou zeleninu nakrájíme na kostičky.
V kastrolu rozpálíme sádlo nebo olej a osmahneme na něm cibuli.
Přidáme maso a orestujeme ho ze všech stran.
Poprášíme paprikou, promícháme, přidáme zeleninu a ještě krátce restujeme.
Zalijeme vývarem z bujónové kostky i vínem a přivedeme k varu.
Přidáme rajčatový protlak a na kostičky nakrájená rajčata.
Guláš ochutíme solí, pepřem a cukrem a částečně zakrytý pokličkou pozvolna minimálně 90 minut vaříme doměkka.
Podle potřeby mícháme a podléváme vývarem.
Opereme petrželku a otrháme lístky, které nadrobno nasekáme.
Očistíme feferónky, odstraníme všechna jadérka a nakrájíme je na proužky.
Asi 15 minut před koncem varu feferonky nasypeme do guláše.
Podle potřeby zahustíme tmavou hotovou jíškou nebo moukou rozkvedlanou v trošce vody.
Podáváme s houskovým knedlíkem.