Kuchařské recepty pro každého

Ďábelský guláš

Potřebujeme tyto suroviny:
500 g hovězí maso přední nebo kližka
3 ks cibule
200 g zeleniny (mrkev + petržel)
3 lžíce sádla
sůl
pepř
cukr
2 lžičky mleté ostré papriky
2 lžíce rajčatový protlak
425 ml sterilovaná rajčata
1500 ml voda
1 hovězí bujón
500 ml červené víno
1 svazek petrželky
6 feferonek
hladká mouka
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Hovězí maso omyjeme a nakrájíme na kostičky.
Oloupeme cibuli a nasekáme ji nadrobno.
Očištěnou a omytou zeleninu nakrájíme na kostičky.
V kastrolu rozpálíme sádlo nebo olej a osmahneme na něm cibuli.
Přidáme maso a orestujeme ho ze všech stran.
Poprášíme paprikou, promícháme, přidáme zeleninu a ještě krátce restujeme.
Zalijeme vývarem z bujónové kostky i vínem a přivedeme k varu.
Přidáme rajčatový protlak a na kostičky nakrájená rajčata.
Guláš ochutíme solí, pepřem a cukrem a částečně zakrytý pokličkou pozvolna minimálně 90 minut vaříme doměkka.
Podle potřeby mícháme a podléváme vývarem.
Opereme petrželku a otrháme lístky, které nadrobno nasekáme.
Očistíme feferónky, odstraníme všechna jadérka a nakrájíme je na proužky.
Asi 15 minut před koncem varu feferonky nasypeme do guláše.
Podle potřeby zahustíme tmavou hotovou jíškou nebo moukou rozkvedlanou v trošce vody.
Podáváme s houskovým knedlíkem.
Ďábelský guláš
Ďábelský guláš