Kuchařské recepty pro každého

Čočka po francouzsku

Potřebujeme tyto suroviny:
1,5 hrnku čočky
1 cibule
2 rajčata
2 hřebíčky
1 bouquet garni
2 dcl suchého bílého vína
2 stroužky česneku
125 g másla
sůl
pepř
petrželka
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Čočku zalijeme vodou a necháme alespoň dvě hodiny namáčet.
Pak přivedeme k varu, pěnu z povrchu postupně odstraňujeme.
Přidáme celou cibuli, do které jsme předtím zapíchali hřebíčky, oloupaná rajčata a bouquet garni, přikryjeme, snížíme teplotu a dusíme na mírném ohni zhruba 1 hodinu.
Pak přidáme víno, nasekaný česnek a máslo a dusíme další půlhodinu.
Jakmile je čočka měkká, vyjmeme cibuli i bouquet garni a dochutíme solí a pepřem.
Porce čočky po francouzsku ozdobíme nasekanou petrželkou a podáváme s čerstvým chlebem.
Čočka po francouzsku
Čočka po francouzsku