• 1,5 hrnku čočky
• 1 cibule
• 2 rajčata
• 2 hřebíčky
• 1 bouquet garni
• 2 dcl suchého bílého vína
• 2 stroužky česneku
• 125 g másla
• sůl
• pepř
• petrželka
Čočku zalijeme vodou a necháme alespoň dvě hodiny namáčet.
Pak přivedeme k varu, pěnu z povrchu postupně odstraňujeme.
Přidáme celou cibuli, do které jsme předtím zapíchali hřebíčky, oloupaná rajčata a bouquet garni, přikryjeme, snížíme teplotu a dusíme na mírném ohni zhruba 1 hodinu.
Pak přidáme víno, nasekaný česnek a máslo a dusíme další půlhodinu.
Jakmile je čočka měkká, vyjmeme cibuli i bouquet garni a dochutíme solí a pepřem.
Porce čočky po francouzsku ozdobíme nasekanou petrželkou a podáváme s čerstvým chlebem.