• 600 g brambor
• asi 150 g hladké mouky
• 1 vejce
• sůl
• pepř
• mletý kmín
• majoránka
• 3 stroužky česneku
• mléko
• tuk na smažení
• na zelí: 500 g kysaného zelí + 1 syrový brambor
• 500 g uzeného masa
Oloupané brambory nastrouháme najemno, přidáme hladkou mouku, vejce, sůl, rozetřený česnek a koření a promícháme.
Pokud chceme cmundu sytější, přidáme horké mléko a dohustíme hladkou moukou.
Ze směsi tvoříme placičky, které smažíme na rozpáleném tuku.
Uzené maso uvaříme nebo rozpaříme - dle druhu masa.
Zelí podlijeme trochou vody (pokud je kyselejší, propláchneme vodou) a uvaříme do měkka.
Během vaření přidáme najemno nastrouhaný malý brambor a promícháme.
Dochutíme solí a cukrem, pokud je to potřeba.