• 2 velké cibule
• 2 lžíce sádla
• 4 vejce
• 1 1/4 litru vývaru z masoxu nebo kostí
• mletý pepř
• sůl
• pažitka
• ocet
• 60 g strouhaného tvrdého sýra.
Jemně nakrájenou cibuli zpěníme na sádle, zalijeme vývarem, osolíme, opepříme a přivedeme k varu.
Vaříme velmi mírným varem, až cibule změkne.
Do širokého nízkého kastrolu nalijeme vodu do výšky asi pěti centimetrů, uvedeme ji do varu, osolíme a okyselíme.
Postupně do ní vyklepneme čtyři vejce a vaříme na velmi malém ohni asi 4 minuty, až bílky ztuhnou.
Zastřená vejce opatrně vyjmeme, po okapání rozdělíme na talíře, přelijeme vařící polévkou a posypeme drobně pokrájenou pažitkou a strouhaným sýrem.