• 150 g fenyklu
• 50 g cibule
• 300 g žampionů
• 40 g másla
• 60 ml olivového oleje
• 50 g medu
• 140 g hladké mouky
• 300 ml smetany
• 100 ml zakysané smetany
• sůl
• pepř
• drcený kmín
• 2,3 l zeleninového vývaru
• na opečený chléb: 150 g tmavého chleba + 4 stroužky česneku + šalvěj + 20 ml olivového oleje
Fenykl očistíme, rozpůlíme, vyřízneme střed a nakrájíme na plátky.
Cibuli také nakrájíme na plátky a spolu s fenyklem osmažíme na oleji s máslem.
Přidáme med a hladkou mouku, krátce orestujeme, zalijeme horkým zeleninovým vývarem, rozšleháme metlou a pomalu vaříme 20 minut.
Pak přidáme obě smetany a ještě krátce povaříme.
Směs rozmixujeme na hladký krém.
Dochutíme solí, pepřem a drceným kmínem.
Žampiony omyjeme, nakrájíme na plátky, na másle je osmažíme a dochutíme solí, pepřem a drceným kmínem.
Chléb bez kůrky nakrájíme na kostky a na olivovém oleji opečeme.
V polovině opékání přidáme nasekaný česnek a nakrájené lístky šalvěje a dopečeme do zlaté barvy.
Při podávání dáme na talíř smažený chléb, opečené žampiony a zalijeme polévkou.