• 500 g vepřového masa z plecka
• 1 krajíc chleba
• 1 sklenka piva
• 3 lžíce sádla
• 1 cibule
• sůl
• pepř
• drcený kmín
• mletá paprika
• majoránka
• sklenička sterilovaných cibulek šalotek
• máslo
Krajíc staršího chleba nakrájíme na kostky a zalijeme pivem, aby se rozmočil.
V kastrole rozehřejeme sádlo, vhodíme nadrobno nakrájenou cibuli a lehce ji osmahneme.
Přidáme maso nakrájené na kostky, hned ho osolíme a opepříme, přidáme kmín a opékáme.
Po chvíli vsypeme papriku, promícháme a podlijeme vodou.
Přidáme chléb rozmočený v pivu a za stálého míchání povaříme.
Přilijeme horkou vodu a za občasného míchání dusíme, až je maso měkké.
Dochutíme čerstvou nebo sušenou majoránkou a podle chuti přisolíme.
Sterilované cibulky šalotky scedíme, krátce podusíme na lžíci másla a přidáme do guláše.