• 500 g cibule
• 2 stroužky česneku
• 2 lžíce oleje
• 1 lžíce másla
• 2 lžíce hladké mouky
• 2 kostky masoxu
• 1/2 lžičky pepře
• špetka muškátového květu
• 100 g strouhaného sýra Na toasty: veka
• rostlinné máslo
• 100 g sýra
• tuk na plech
Nadrobno pokrájenou cibuli necháme dusit na rozehřátém oleji s máslem.
Přidáme na plátky nakrájený česnek, nejprve dusíme a po odpaření šťávy smažíme dožluta.
Přidáme mouku, promícháme a společně ještě chvíli opékáme.
Pak zalijeme 1,5 litrem horké vody.
Vhodíme masox a 10 minut vaříme.
Ochutíme kořením a osolíme.
Veku nakrájíme na plátky, potřeme máslem, posypeme strouhaným sýrem, rozložíme na pomaštěný plech a v předehřáté troubě pečeme, až se sýr roztaví.
Pak toasty vyjmeme a ještě dozdobíme špetkou sýra a kouskem másla.
Podáváme jako přílohu k polévce.