• 500 g chřestu
• 125 ml smetany
• 3 lžíce másla
• 1 lžička cukru
• 2 velká rajčata
• 1 lžíce citrónové šťávy
• zeleninový bujón
• sůl
• pepř
Chřest umyjeme a oloupeme.
Šlupky dáme vařit do litru vroucí osolené vody asi na 15 minut, potom vývar scedíme.
Zbylý chřest nakrájíme na malé kousky, orestujeme na másle, zasypeme cukrem, zalijeme vývarem a smetanou, přidáme kostku bujónu a vaříme asi 20 minut.
Rajčata spaříme, oloupeme a dužinu nakrájíme na kostičky.
Několik hlaviček chřestu vyndáme z vývaru, dáme stranou, zbylou polévku rozmixujeme a dochutíme solí, pepřem a citrónovou šťávou.
Při podávání do ohřáté polevky přímo v talířích vložíme kousky rajčat a celé hlavičky chřestu, které jsme si předtím dali stranou.