• 500 g zeleného chřestu
• 1,5 litru vody
• tymián
• 1 lžíce olivového oleje
• 2 lžíce másla
• 1 šalotka
• 400 g rýže arborio
• 150 ml suchého bílého vína
• 1 lžička citronové kůry
• sůl
• 100 g mascarpone
• 100 g strouhaného parmazánu
• 2 lžičky citronové šťávy
• čerstvá šalvěj
Chřest oloupeme a z každého výhonku odřízneme horní třetinu se špičkou.
Spodní části pokrájíme na menší kousky, zalijeme 1,5 l vody, přidáme tymián a povaříme 8-10 minut.
Na pánvi rozehřejeme olej a opečeme na něm krátce špičky chřestu, podlijeme trochou chřestového vývaru a povaříme asi 4 minuty.
V hrnci rozehřejeme máslo, přidáme nakrájenou šalotku, orestujeme, přidáme rýži a krátce (asi minutu) osmahneme.
Pak přilijeme víno a necháme je odpařit.
Postupně přidáváme vývar a stále mícháme.
Po 10 minutách přidáme vařený chřest z vývaru a kůru.
Stále mícháme a přiléváme vývar, rizoto vaříme ještě dalších 6-8 minut.
Hotové rizoto osolíme, přidáme mascarpone, parmazán, šťávu, špičky chřestu a natrhanou šalvěj.