• 500 g chřest bílý
• 50 g másla
• 200 ml šlehačky
• 1 citrón
• 1 kávová lžička lanýžového oleje
• sůl
• cukr
Chřest oloupeme a asi 1 cm od konce odřízneme.
Půl litru vody přivedeme do varu, osolíme a lehce osladíme.
Do vody vložíme chřest s plátkem citrónu a vaříme do měka.
Ušleháme polovinu šlehačky.
Chřest vyjmeme a oddělíme asi čtyř centimetrové špičky, zbytek nakrájíme na malé kousky a dáme zpět s druhou polovinou šlehačky.
Plátek citrónu vyjmeme.
Vše lehce povaříme, pak rozmixujeme ponorným mixerem a dochutíme solí.
Máslo nakrájíme na malé kostičky a důkladně zamixujeme do polévky.
Podáváme v šálku na capuccino.
Před podáním ozdobíme dvěma chřestovými špičkami, lžičkou ušlehané šlehačky a to vše pokapeme lanýžovým olejem.