• 2 hrsti čerstvých očištěných smržů
• 1 svazek vařeného bílého chřestu
• 1 pórek
• 100 g másla
• 3 polévkové lžíce hladké mouky
• 2 l domácího kuřecího vývaru
• 0,3 l smetany
• 2 lžíce creme fraiche
• suché martini
• sůl
• pepř
• tymián
• rozmarýn
Na másle zpěníme pokrájenou bílou část pórku, zaprášíme moukou a připravíme světlou jíšku.
Rozředíme vývarem, přidáme bylinky svázané provázkem a necháme hodinu pomalu provařit.
Pak přidáme na špalíčky nakrájený vařený chřest, smetanu, trochu martini, sůl a pepř a deset minut povaříme.
Potom odstavíme z plotny.
Do polévky vmícháme creme fraiche a máslo, vyjmeme svázané bylinky, polévku rozmixujeme a přelijeme přes jemný cedník.
Smrže nakrájíme na jemné kousky, orestujeme na másle asi pět minut a přidáme do hotové polévky.