• 3 hrnky oloupaného a nasekaného bílého chřestu
• 3 hrnky drůbežího vývaru
• 2 hrnky plnotučného mléka
• 1 lžíce másla
• 1 lžíce hladké mouky
• 1 stroužek česneku
• sůl
• 1 lžička nasekaného čerstvého tymiánu
• 1 bobkový list
• trocha nastrouhané citronové kůry
• muškátový oříšek
Chřest zalijeme vývarem, přidáme polovinu připraveného tymiánu, bobkový list a utřený česnek, přivedeme k varu a na menším ohni vaříme pod pokličkou deset minut.
Potom slijeme (vývar uchováme) a chřest rozmixujeme.
Mouku krátce osmahneme na másle (nesmí začít hnědnout) a za stálého míchání pomalu přiléváme mléko.
Ochutíme muškátovým oříškem a vmícháme vývar a rozmixovaný chřest, přivedeme k varu a odstavíme.
Přidáme citronovou kůru a dochutíme zbylým tymiánem a solí.