• 3 velké brambory
• 3 vejce
• půl lžičky soli
• 1,5 hrnku polohrubé mouky
• 16 vypeckovaných švestek
• 16 kostek cukru
• 4 lžíce másla
• půl hrnku strouhanky
Z brambor připravíme bramborovou kaši a necháme vychladnout.
Pak ve velké míse smícháme kaši, vejce a sůl, dobře vymícháme, přidáme mouku a zpracujeme do jednolitého těsta.
Místo pecky do každé švestky vložíme kostku cukru.
Z těsta tvoříme kuličky, prstem v nich vytvoříme místo na švestku a a tu zabalíme do těsta tak, aby nikde neprosvítala.
Knedlíky vložíme do osolené vroucí vody a vaříme asi 20 minut.
V malém rendlíku rozpustíme máslo, přidáme strouhanku a necháme ji zhnědnout.
Knedlíky vyndáme na cedník, aby okapaly.
Na talíři posypeme strouhankou, polijeme máslem a můžeme podávat.