Kuchařské recepty pro každého

Chodské lívance

Potřebujeme tyto suroviny:
250 g hladké mouky
5 dcl mléka
2 vejce
80 g másla
10 g droždí
10 g cukru
sůl
citrónová šťáva
skořicový cukr
na pyré: 500 g jablek + 100 g cukru + šťáva a kůra z 1 citronu
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
V mléce rozmícháme žloutky, přidáme rozdrobené droždí, špetku soli, promícháme a necháme vykynout.
Pak zlehka vmícháme ušlehaný sníh z bílků s cukrem.
Na rozehřátém lívanečníku upečeme lívance po obou stranách dozlatova.
Hotové lívance potřeme silnou vrstvou jablkového pyré a sypeme skořicovým cukrem.
Jablkové pyré připravíme tak, že jablka oloupeme, zbavíme jadřinců, nakrájíme, podusíme s cukrem a přidáme špetku nastrouhané citrónové kůry a citrónovou šťávu.
Pak dusíme, dokud se nevydusí přebytečná voda.
Chodské lívance
Chodské lívance