• 4 velké krajíce celozrnného chleba
• 4 vejce
• 450 g cibule
• 400 ml mléka
• 2 lžíce olivového oleje
• čerstvě mletý černý pepř
• 1 lžíce dijonské hořčice
• 100 g nahrubo nastrouhaného zralého čedaru
• 100 g uzeného sýra
Vezmeme chleba, odstraníme kůrku a zbylou střídu nakrájíme na trojúhelníčky.
Troubu předehřejeme na 180°C.
Ve velké pánvi rozehřejeme olej a dusíme cibuli, kterou jsme předtím nakrájeli na plátky, do změknutí.
Přidáme kousky chleba a vmícháme je do směsi.
Ve velké míse rozšleháme vejce v mléce a ochutíme pepřem a hořčicí.
2 lžíce čedaru necháme stranou, zbytek smícháme s na kostičky nakrájeným uzeným sýrem a přidáme do mléka s vejci.
Nakonec opatrně vmícháme cibuli a chleba.
Připravenou směs nalijeme do mělkého olejem vymazaného pekáčku a posypeme zbytkem čedaru.
V horní části trouby zapékáme 45 minut, až nákyp nabude, ztuhne a na povrchu zezlátne.
Ihned podáváme.