• 500 g polohrubé mouky
• 0,3 l mléka
• 1 vejce
• 1 žloutek
• 50 g másla
• 50 g sádla
• 42 g droždí (1 kostka)
• 4 lžíce cukru
• sůl
• sádlo na vymazání pekáče
• moučkový cukr na posypání
• na náplň: švestky z kompotu + 200 g mletého máku + 100 g cukru + 0,5 l mléka + sušená citronová kůra
Do prosáté mouky dáme kvásek vzešlý z mléka, droždí a lžíce cukru, přidáme vejce a žloutek, zbylý cukr, vlažné mléko a sádlo a zbytek mléka se špetkou soli.
Vypracujeme hladké těsto, zakryjeme utěrkou a necháme vykynout.
Mezitím připravíme náplň tak, že mletý mák povaříme s mlékem a cukrem a ochutíme citronovou kůrou.
Z vykynutého těsta krájíme kousky, které plníme makovou nádivkou a švestkou, dobře uzavřeme, namáčíme do sádla, vkládáme do pekáče, necháme ještě asi 20 minut kynout, pak je vložíme do předehřáté trouby (na 180°C), po deseti minutách zmírníme teplotu a 20 minut dopékáme dozlatova.
Upečené buchty necháme vychladnout.
Chalupářské buchty posypeme moučkovým cukrem a podáváme.