• 200 g nastrouhané kořenové zeleniny (mrkev + celer + petržel)
• 100 g medu
• 50 g švestkových povidel
• 50 g nastrouhané cibule
• 50 g perníku
• 50 g másla
• 250 ml černého 12° piva
• 2 lžíce krystalového cukru (na karamel)
• 1 hrst rozinek + oloupaných mandlí a vlašských ořechů
• sůl
• mletý pepř
• špetka tymiánu
• 5 kuliček nového koření
• 1 bobkový list
• šťáva z 1 citrónu
Nastrouhanou cibuli a ostatní zeleninu na sucho osmahneme, přidáme pivo, povidla, citrónovou šťávu, med a koření a omáčku 20 minut zvolna povaříme.
Pak ji protřeme přes síto, rozředíme vodou, zahustíme strouhaným perníkem, obarvíme karamelem, ochutíme pokrájenými mandlemi, rozinkami a ořechy, omastíme máslem a ještě 15 minut povaříme.
Černou omáčku podáváme k rybě nebo vánočce.