• 4 celery
• 100 g hub
• 50 g rýže
• 1 vejce
• 1-2 lžíce strouhanky
• 30 g tuku
• 10 g hladké mouky
• citrónová šťáva
• sůl
• zelená petrželová nať
Celery oloupeme, umyjeme a v horké osolené vodě uvaříme do poloměkka.
Potom vyndáme, necháme odkapat a vychladnout a opatrně vydlabeme vnitřek tak, abychom nepoškodili dno a stěny celeru.
Na másle podusíme nakrájené houby, nasekané vnitřky celeru a rýžu, kterou jsme uvařili ve vývaru z celerů.
Nakonec přidáme vejce a tolik strouhanky, aby směs byla dostatečně hustá.
Celery směsí naplníme, každý přikryjeme odříznutým vrškem, dáme do vymazaného pekáčku, podlijeme troškou vody, přikryjeme a dáme péct do trouby.
Podle potřeby trochu podlijeme.
Až jsou celery měkké, přendáme je na mísu, výpek vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, osmahneme, podlijeme troškou vody a povaříme.
Nakonec přilijeme smetanu a dochutíme solí a citrónovou šťávou.
Podáváme polité omáčkou a s bramborovou kaší.