• 250 g uzeného bůčku
• 1 kg hovězí kližky
• 1 klobása
• hladká mouka
• 1 kg cibule
• 1 mrkev
• 1 brambor
• rybízový jam
• citronová kůra
• petržel
• celer
• olej
• pálivé papričky
• sůl
• drcený pepř
• jalovec
• sladká paprika
• majoránka
• kečup
Bůček nakrájíme na drobné kostičky, dáme do většího hrnce a prudce škvaříme.
Cibuli nakrájíme, přidáme k bůčku a necháme zesklovatět.
Pak přidáme nakrájenou kližku, zamícháme, orestujeme, pak podlejeme červeným vínem a vaříme na mírném ohni, až je kližka zcela měkká.
Asi deset minut před koncem vaření zahustíme jednou nadrobno nakrájenou chlebovou kůrkou a jednou nastrouhanou menší bramborou, přidáme jednu nadrobno nakrájenou uzenou klobásu a jednu lžičku hladké mouky.
Na pánvi na rozpálený olej se dáme nejprve nadrobno nakrájenou nebo nastrouhanou mrkev a trochu podobně připravené petržele a celeru, osmahneme a přidáme sůl, hodně červené sladké papriky, rozdrcené pálivé papričky, rozdrcený pepř, jalovec, majoránku, lžíci rybízového jamu, dost nastrouhané citrónové kůry, lžičku kečupu, případně další koření dle vlastního výběru.
To vše dohromady několik minut za stálého míchání smažíme na oleji.
Obsah pánve pak vhodíme do hrnce s gulášem, dvě minuty na mírném ohni intenzivně mícháme, pak guláš odstavíme a necháme vychladnout.
Do studeného guláše zamícháme jednu ušlehanou šlehačku a necháme celý den uležet.