• 2 kg hladké mouky
• 1 l mléka
• 6 vajec
• špetka soli
• 200 g másla
• 2 kostky droždí
• 600 g krupicového cukru
• sádlo na pečení
• na tvarohovou náplň: 250 g měkkého tvarohu + 2 žloutky + 1 lžíce rozinek namočených v rumu + 60–100 g moučkového cukru
• na povidlovou náplň:
kelímek švestkových povidel + 1 lžíce rumu
Tvarohovou náplň připravíme následovně: tvaroh utřeme s cukrem a žloutkem a přimícháme rozinky, které jsme namočili do rumu a přecedili.
Povidlovou náplň připravíme tak, že do švestkových povidel přidáme trochu rumu, aby změkla a získala aroma.
Náplně jsou připraveny, tak pojďme na buchty: mléko rozdělíme do dvou rendlíků a oba lehce zahřejeme.
V jednom rendlíku rozpustíme máslo a do druhého dáme trochu cukru a rozdrobíme droždí a necháme nakynout kvásek.
Do mísy nasypeme hladkou mouku, vejce, rozmícháme do ní špetku soli, přidáme zbytek cukru, přilijeme ohřáté mléko s máslem a kvásek.
Vše vypracujeme v hladké těsto, poprášíme moukou a necháme na teplém místě vykynout.
Z vykynutého těsta vyválíme na pomoučeném vále asi centimetr silný plát a hrnečkem vykrájíme kolečka, která budeme plnit.
Doprostřed každého dílu položíme asi lžičku náplně, okraje těsta přehneme přes náplň a prsty stiskneme pevně k sobě.
V dlani ještě uválíme do kuličky.
Pekáč vymažeme rozpuštěným sádlem a postupně do něj skládáme buchty jednu vedle druhé, každou vždycky důkladně ze všech stran pomažeme, na závěr potřeme zbylým sádlem i vrchní stranu.
Pečeme v troubě předehřáté na 160ºC asi 25 minut dozlatova.
Mezitím si v kastrolku zpěníme máslo s trochou rumu, který zbyl z rozinek a ještě v pekáči pomažeme buchty tímto rumovým máslem.