• 500 g polohrubé mouky
• 20 g droždí
• 50 g krupicového cukru
• 125 ml mléka
• 1 vejce
• 50 g másla
• sůl
• na náplň: 50 g mrkve + 250 g máku + 250 ml mléka + 50 g másla + 80g krupicového cukru + půl lžičky skořice + 20 g rozinek + 20 vlašských ořechů
• 30 g másla na omaštění buchet
Mouku prosijeme do zadělávací mísy, uprostřed uděláme důlek, rozdrobíme do něj droždí, přidáme lžičku cukru, asi polovinu vlažného mléka a necháme vzejít kvásek.
Poté do mísy přidáme zbylý cukr a mléko, vejce, vlahé rozpuštěné máslo a špetku soli, vše zpracujeme na hladké nelepivé těsto a necháme na teplém místě vykynout.
Mrkev očistíme a nastrouháme nahrubo.
V kastrůlku rozpustíme máslo a mrkev na něm orestujeme.
Přidáme cukr a skořici, podlijeme asi 100 ml vody a na mírném plameni dusíme doměkka.
Mák svaříme s mlékem a přidáme ho k podušené mrkvi.
Když náplň vychladne, vmícháme do ní rozinky a nahrubo nasekané ořechy.
Vykynuté těsto rozkrájíme na 30 stejných kousků, z každého vytvarujeme placičku.
Na placičku naneseme po kopečku makovo-mrkvové náplně a zabalíme je do buchtiček.
Buchty potřeme rozpuštěným máslem, naskládáme do pekáčku a na teplém místě je necháme ještě dalších 20 minut kynout.
Pak je v troubě vyhřáté na 180°C pečeme asi 30 minut.