• 300 g polohrubé mouky
• 200 g celozrnné špaldové mouky
• 40 g droždí
• 2 žloutky
• 250 ml sladké smetany
• 100 g másla
• 100 g cukru
• sůl
• tuk
• náplň: 250 g měkkého tvarohu
• 2 vejce
• jahody
• 100 g cukru
• vanilkový cukr
Připravíme si kvásek z vlažné smetany (mléka), rozmícháme droždí a přidáme lžičku cukru a lžičku mouky.
Mouku prosijeme, přidáme sůl, cukr, vykynutý kvásek a promícháme.
Pak vmícháme žloutky, rozehřáté máslo a zbytek smetany.
Propracujeme a necháme vykynout.
Lžící z těsta vykrajujeme kousky a děláme malé placičky, které plníme tvarohovou náplní (tu připravíme tak, že tvaroh smícháme s cukrem a vejci) a jahodou.
Uzavřeme a vytvarujeme z nich menší buchty, které pomastíme, aby se neslepily.
Necháme na pekáči kynout ještě 20 minut a pak v předehřáté troubě pečeme dozlatova.
Při podávání můžeme zdobit šlehanými jahodami a šlehačkou.