• 1 kg brambor
• 500 g polohrubé mouky
• 1 vejce
• špetka soli
• 100 g kysané smetany
• 750 g navinulých jablek
• 60 g skořicového cukru
• 100 g cukru písku
• 100 g másla
• cukr moučka na ozdobu
• mouka na vál
Brambory dobře omyjeme a uvaříme ve slupce.
Necháme je vychladnout a pak je oloupeme a na jemném struhadle nastrouháme nebo propasírujeme do připravené hluboké mísy.
Přidáme prosátou mouku, vejce, špetku soli a elektrickým hnětačem vypracujeme hladké těsto.
Bramborové těsto nenecháváme dlouho stát, protože poměrně řídne.
Těsto rozdělíme na pomoučeném vále na tři stejné díly, ze kterých vyválíme obdélníky.
Od krajů je směrem do těsta šikmo nařízneme na prožky asi 8cm dlouhé.
Střed těsta potřeme hustou zakysanou smetanou.
Jablka (nejlépe sladkokyselá) oloupeme, rozkrojíme, odstraníme jádřinec a nakrájíme na tenké plátky, popřípadě nastrouháme na hrubém struhadle.
Máme-li jablka příliš šťavnatá, posypeme je strouhankou.
Nakrájená jablka položíme na smetanu doprostřed závinu, posypeme skořicovým a pískovým cukrem.
Nakrájené proužky těsta přes sebe překládáme a postupně tak tvoříme závin.
Uprostřed těsto k sobě dobře přitiskneme, aby se při pečení neoddělovalo a náplň zbytečně nevytékala.
Závin přendáme na plech (můžeme ho vyložit pečícím papírem), potřeme ho rozpuštěným máslem a upečeme v rozehřáté troubě při 200°C dozlatova.
Hotové záviny necháme vychladnout, potom je nakrájíme na dílky a pocukrujeme.
K jablkům můžeme jako vylepšení přidat rozinky nebo vlašské ořechy a závin nakonec polít pudinkovým šodó.