• 700 g brambor
• 130 g polohrubé mouky
• 1 vejce
• voda
• sůl
• 500 g uzeného masa
• 1 cibule
• olej
• na zelí: 680 g zelí ve sladkokyselém nálevu + 2 lžíce hladké mouky + 2 lžíce másla + cukr + sůl
Brambory uvaříme den předem ve slupce.
Druhý den oloupeme a najemno nastrouháme.
Na vále smícháme jemně osolené brambory s vejcem a moukou, vypracujeme tužší těsto.
Těsto rozdělíme na díly a z těch vytvarujeme jednotlivé válečky o průměru asi 2 cm.
Nožem rozkrájíme válečky na stejně velké špalky.
Ty pak postupně vkládáme do vroucí vody a po zavaření je opatrně nadzvedneme, aby se nepřilepily ke dnu.
Jakmile nám špalky vyplavou napovrch, povaříme je ještě asi 2 minuty.
Zelí povaříme s trochou vody asi 10 minut.
Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, tou pak zelí zahustíme a ještě chvíli provaříme.
Nakonec dochutíme solí a cukrem.
Uzené maso nakrájíme na menší kostky spolu s oloupanou cibulí a orestujeme na oleji.Při podávání poklademe špalky se zelím na talíř a navrch přidáme orestované kousky masa s cibulí.