• 1 kg brambor
• 250 g hrubé mouky
• 150 g hrubé krupice
• 250 g anglické slaniny
• 1 větší cibule
• 1 vejce
• 1 žloutek
• sůl
• 2 lžíce másla
• 2 lžíce sádla
Brambory uvaříme ve slupce.
Ještě teplé je nastrouháme na jemném struhadle, přidáme hrubou krupici a mouku, promícháme a necháme vychladnout.
Mezitím ve větším kastrolu na sádle osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a anglickou slaninu.
Do rozpracovaného těsta pak přidáme vejce se žloutkem, sůl, změklé máslo a vypracujeme hladké těsto.
Na pomoučeném vále z těsta vyválíme válečky o průměru asi 1,5 cm, z nich pak krájíme špalíčky dlouhé asi 2 cm a vkládáme je do vařící osolené vody.
Opatrně je vařečkou promícháme, aby se nepřilepily ke dnu, přivedeme k varu a vaříme asi 2-3 minuty, než vyplavou napovrch.