• 750 g hovězího masa
• slanina
• 3 velké cibule
• 400 g mrkve
• sůl
• pepř
• tymián
• bobkový list
• 1 l červeného vína
Maso nakrájíme na větší kostky, mrkev a cibuli nakrájíme na kolečka.
Vše naskládáme do kameninového hrnce (střídavě vrstvu cibule, masa a mrkve), celé to zalijeme vínem (nešetříme!), přidáme koření a necháme den a noc v chladu odležet.
Druhý deň víno scedíme (ale nevylijeme!) a rozebereme jednotlivé složky.
Na slanině necháme zesklovatět cibuli nakrájenou na kostky, přidáme maso, orestujeme, pak přidáme mrkev, zalijeme vinným nálevem, ve kterém bylo maso naložené, a na mírném ohni necháme asi 3 hodiny pomalu bublat.
Bourgignon podáváme nejlépe s bílým chlebem.