• 250 g polohrubé mouky
• 125 g moučkového cukru
• 125 g másla
• špetka soli
• 1 vejce
• lžíce strouhanky
• na žmolenku: máslo + cukr krupice + hrubá mouka
Mouku smícháme s cukrem a špetkou soli, přidáme změklý tuk, celé vejce a prohněteme.
Když se tuk spojí s moukou a vejcem, vzniklou směs zapracujeme do jedné těstové koule a trochu prohněteme a pak na chvilku odložíme na chladné místo.
Koláčovou formu vymažeme tukem a vysypeme moukou.
Těsto dlaní vtlačíme do formy a na krajích trochu zvedneme.
Takto připravenou formu s těstem propícháme vidličkou na několika místech, zlehka posypeme jemně mletou strouhankou, nasypeme borůvky v dostatečné vrstvě a posypeme žmolenkou.
Pečeme v předehřáté troubě asi 30 minut při 180°C.