• 2 velké červené řepy
• 40 dkg bílého hlávkového zelí
• 4 brambory
• 2 mrkve
• 2 cibule
• 2 petržele
• 16 dkg rajčatového protlaku
• 10 dkg tuku
• 2 lžičky cukru
• 2 lžíce 3% octa
• sůl
• 10 dkg smetany
• zelená petrželka
• 4 l masového vývaru
Řepu omyjeme, očistíme a nastrouháme na hrubém struhadle.
Zalijeme trochu vývarem, aby byla řepa lehce namočená, přidáme rajčatový protlak, ocet, tuk a dusíme řepu do změknutí.
Zelí nakrájíme na nudličky, brambory na tenké plátky, které ještě rozkrájíme na malé obdélníčky (1x1,5 cm).
Vložíme do hrnce, zalijeme vývarem a vaříme.
Na pánvi připravíme zahušťovací směs.
Očištěnou mrkev a petržel nastrouháme na jemném struhadle.
Cibuli nakrájíme na půlkolečka a osmažíme na tuku.
Přidáme nastrouhanou mrkev a petržel a doosmažíme.
Do hrnce s vývarem s vařeným zelím a bramborami přidáme dušenou řepu a zahušťovací směs a vše zamícháme.
Vaříme ještě 5 až 10 minut, po té boršč dochutíme cukrem a solí.
Boršč podáváme se smetanou a ozdobený zelenou petrželkou.