• 40 dkg skopového masa
• 20 dkg červené řepy
• 30 dkg čerstvého bílého zelí
• 25 dkg brambor
• 2 mrkve
• 1 malá petržel
• 1 cibule
• 2 stroužky česneku
• 5 dkg rajčatový protlak
• 3 dkg másla
• ocet
• sůl
• petrželka nebo kopr
• kyselá hustá smetana
Maso očistíme, omyjeme, lehce naklepeme, vložíme do hrnce, zalijeme 1,5 litrem vody, přikryjeme poklicí a při mírné teplotě uvaříme maso do měkka (cca 1-1,5 hod).
Měkké maso vyjmeme a vývar přecedíme.
Zelí nakrájíme na hrubší kousky, kořenovou zeleninu a cibuli na nudličky a brambory na kostky.
Na pánvi rozehřejeme tuk, přidáme nakrájenou zeleninu a osmahneme.
Vložíme ji do připraveného vroucího vývaru, přidáme vařenou červenou řepu nakrájenou na kostičky, bobkový list, pepř, 1 lžíci octa, sůl a vaříme 20 minut.
Hotový boršč ochutíme rozetřeným česnekem, přidáme nakrájené maso a rozsekanu petrželku nebo kopr.
Boršč podáváme s kyselou smetanou.