• 200 g předního hovězího masa
• 400 g kostí
• 200 g vepřové plece
• 100 g párků
• 100 g šunky
• hladká mouka
• 1 cibule
• celý černý pepř
• 200 g hlávkového salátu
• 1 menší mrkev
• 100 g másla
• rajský protlak
• bobkový list
• 200 g červené řepy
• zakysaná smetana
• voda
• cukr
• ocet
Kosti, maso a koření zalijeme vodou, osolíme a dáme vařit.
Červenou řepu, mrkev a cibuli očistíme.
Cibuli nasekáme najemno a řepu s mrkví nakrájíme na nudličky.
Rozehřejeme olej a zesklovatíme na něm cibuli.
Přidáme protlak a necháme osmažit.
Pak do základu přidáme mrkev, řepu a zelí a společně vše podusíme.
Když je maso i zelenina měkké, přecedíme vývar do zeleniny a nepatrně zahustíme máslovou zápražkou.
Šunku nakrájíme na nudličky a párky osmažíme.
Společně je orestujeme.
Do boršče přidáme maso nakrájené na proužky, párky a šunku.
Nakonec přidáme zakysanou smetanu a podle potřeby ochutíme octem a cukrem.