• 250 g hovězího masa
• sůl
• 100 g kořenové zeleniny
• 100 g červené řepy
• 40 g sádla
• 2 rajčata
• 4 lžíce rajského protlaku
• 20 g hladké mouky
• 200 g brambor
• 100 g bílého hlávkového zelí
• 1 bobkový list
• mletý černý pepř
• zakysaná smetana
• pažitka
Maso uvaříme v osolené vodě s očištěnou a pokrájenou kořenovou zeleninou.
Měkké maso a zeleninu vyjmeme a vývar přecedíme.
Červenou řepu nakrájíme na nudličky a dusíme na polovině sádla s rajským protlakem.
Zalijeme vývarem z masa, vmícháme jíšku připravenou ze zbytku sádla a z mouky, přidáme očištěné a pokrájené brambory, pokrájené bílé hlávkové zelí, bobkový list, mletý pepř a oloupaná pokrájená rajčata.
Vše uvaříme doměkka, přimícháme pokrájené uvařené maso se zeleninou a dochutíme rozetřeným česnekem.
Při podávání přidáme na talíř polévkovou lžíci zakysané smetany.
Boršč by měl být hustý.