• 300 g kostí
• 200 g předního hovězího masa
• půlka klobásy
• 200 g červené řepy
• 200 g brambor
• 50 g mrkve
• 20 g petržele
• 1 cibule
• 3 lžíce rajčatového protlaku
• 30 g sádla
• 1 lžíce hladké mouky
• špetka cukru
• ocet
• sůl
• pepř
• 1,3 l vody
• bobkový list
• kysaná smetana
Mrkev, petržel a cibuli nakrájíme na nudličky, osmažíme na části sádla, přidáme rajčatový protlak a dusíme asi 5 minut.
Oloupanou červenou řepu nakrájíme na nudličky a dusíme v troše vývaru doměkka.
Brambory nakrájené na nudličky zalijeme horkým vývarem, přivedeme k varu, přidáme červenou řepu, světlou jíšku ze zbytku sádla a mouky, koření a vaříme ještě 10 až 15 minut.
Boršč osladíme, okyselíme, přidáme hovězí maso pokrájené na nudličky a klobásu pokrájenou na kolečka a povaříme několik minut.
Při podávání vložíme do každé porce boršče 1 až 2 lžíce kysané smetany.