• 750 g vepřového masa
• 2 velké cibule
• 200 g mrkve
• 200 g celeru
• 1 pórek
• kůrka z krajíce chleba
• hladká mouka
• přepuštěné máslo
• 0,5 l černého piva
• česnek
• sůl
• pepř
• majoránka
• rozmarýn
• bazalka
• kmín
Maso (kýta, plec nebo kotlety) omyjeme, vykostíme, naklepeme, nařízneme kůži, osolíme, opepříme, posypeme kmínem a na pánvi s rozpáleným přepuštěným máslem prudce opečeme ze všech stran.
Pak maso položíme do pekáče, obložíme kostmi a rozčtvrcenými cibulemi, posypeme bylinkami, drceným česnekem a jemně nakrájenou mrkví, celerem, pórkem a chlebovou kůrkou.
Masovým vývarem vypláchneme pánev (přičemž seškrábneme přípečky) a přelijeme jím maso.
Dáme do předehřáté trouby a pečeme 1,5-2 hodiny, podle potřeby podléváme pivem.
Dopékáme v nezakrytém pekáči, aby šťáva získala barvu a pečeně kůrčičku.
Maso vyjmeme a nakrájíme na plátky asi 1,5 cm silné.
Šťávu přecedíme do hrnce a zahustíme moukou.
Bavorskou vepřovou pečeni podáváme s bramborovými nebo houskovými knedlíky.