• 1 malá cibule
• 60 g másla
• 30 g pšeničné mouky
• 1l hovězího vývaru
• sůl
• pepř
• kayánský pepř
• 100 g špenátu
• 2 hrstě čerstvých bylinek (petrželka + kopr + kebrlík atd.)
• 1 velký svazek pažitky
• 200 g sladké smetany
V hrnci rozehřejem máslo a usmažíme na něm nadrobno nakrájenou cibuli.
Za stálého míchání přidáme mouku a usmažíme zlatavou zásmažku.
Za stálého míchání postupně přiléváme vývar, osolíme, opepříme a přidáme kayánský pepř, přivedeme k varu a vaříme asi 10 minut.
Pak opláchneme špenát a bylinky.
Špenát, bylinky a pažitku nakrájíme nadrobno.
Špenát a smetanu přidáme do polévky, přivedeme k varu, sundáme z ohně a přidáme bylinky.
Bavorskou pikantní špenátovou polévku podáváme horkou a posypanou pažitkou.