Kuchařské recepty pro každého

Baklava s pistáciovými oříšky

Potřebujeme tyto suroviny:
500 g hladké mouky
200 g přepuštěného másla
2 lžíce olivového oleje
sůl
300 ml vlažné vody
na náplň: 1 lžička mleté skořice + 8 lžic krupicového cukru + 50 g pistáciových ořechů + 100 g sekaných mandlí + 200 g mletých ořechů
na sirup: lžíce citronové šťávy + kousek celé skořice + 250 g krupicového cukru + 300 ml vody
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Mouku, sůl, vlažnou vodu a olej zpracujeme na těsto.
Přidáme ořechy, cukr a skořici.
Těsto rozdělíme na 5–6 stejně velkých dílů a vyválíme tenké placky.
Plech vymažeme, placky nakrájíme na pláty a potřeme rozpuštěným máslem.
Pláty střídáme po třech s ořechovou směsí, nakonec rozkrájíme na čtverce a pokapeme zbytkem másla.
Sirup připravíme svařením z vody, cukru, citronové šťávy a skořice.
Pečeme v rozpálené troubě a poléváme připraveným sirupem.
Baklava s pistáciovými oříšky
Baklava s pistáciovými oříšky