• 300 g kakaových sušenek
• 50 g polohrubé mouky
• 100 g strouhaných vlašských ořechů
• 100 g krupicového cukru
• vanilkový cukr
• citrónová kůra
• špetka soli
• 150 g másla
• 2 vejce
• troška mleté skořice
• půl lžičky prášku do pečiva
• 400 g čerstvého vyzrálého angreštu
• 2 lžíce řidší rybízové marmelády
• vejce na potření
• hrst sekaných vlašských ořechů
• moučkový cukr na posypání
Sušenky nastrouháme a promícháme s moukou, cukrem, solí, práškem do pečiva, skořicí, citrónovou kůrou a strouhanými ořechy.
Přidáme tuk a vejce a vypracujeme vláčné těsto.
Z něj oddělíme dvě třetiny, které zabalíme do fólie a necháme asi hodinu v chladnu.
Z odleželého těsta vyválíme kruhovou placku, obvod zarovnáme rádlem a placku přeneseme do vymazané, moukou vysypané koláčové formy.
Očištěný angrešt obalíme v rybízové marmeládě a rozložíme hustě na celou plochu těsta.
Zbylou třetinu těsta vložíme do cukrářského sáčku s ozdobnou trubičkou a nastříkáme na rozložený angrešt mřížku, kterou potřeme rozšlehaným vejcem.
Celý povrch koláče pak posypeme sekanými ořechy.
Koláč pečeme při 170°C asi 35-40 minut.
Zchladlý posypeme moučkovým cukrem.