• 500 g brambor
• 2 mrkve
• 1 pórek
• 1 cibule
• 1 stroužek česneku
• 150 g sýra eidam
• 1 l kuřecího vývaru
• 50 g másla
• sůl
• mletý černý pepř
• 1 lžička majoránky
• špetka mletého muškátového oříšku
Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky, pórek umyjeme a nakrájíme na kolečka, očištěnou mrkev nakrájíme na kostičky a oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno.
V hrnci na rozehřátém másle všechnu zeleninu osmahneme.
Pak přidáme prolisovaný česnek, zalijeme vývarem a vaříme.
Po 15 minutách přidáme do hrnce polovinu nastrouhaného sýra, osolíme, ochutíme muškátovým oříškem, pepřem a majoránkou a dovaříme doměkka.
Porce alpské polévky posypeme zbylým sýrem.