Kuchařské recepty pro každého

Zvěřinová paštika se sušenými švestkami a vlašskými ořechy

Potřebujeme tyto suroviny:
500 g zvěřiny (srnčí nebo divočák)
500 g vepřového boku
50 g másla
1 větší cibule
2 vejce
sůl
pepř
bobkový list
500 g neškvařeného vepřového sádla
150 g sušených švestek
100 g vlašských ořechů
3 lžičky zavařených brusinek
3 lžičky rybízové marmelády
2 dcl bílého vína (rulandské šedé)
2 cl hruškovice
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Do hrnce nebo pánve dáme máslo a na něm osmahneme zvěřinu i bok nakrájené na větší kostky.
Po několika minutách osolíme, přikryjeme a za občasného míchání dusíme.
Až se veškerá tekutina odpaří a kousky se začnou připékat, přidáme víno a ještě chvíli dusíme, než se tekutina odpaří.
Pak necháme kousky masa vychladnout.
Malý pekáč vyložíme plátky syrového vepřového sádla tak, aby bylo dno i boky zcela zakryté.
Na plátky sádla rozmístíme bobkové listy.
Vychladlé maso a cibuli umeleme, přidáme vejce, švestky a ořechy nakrájené na proužky, zavařené brusinky, rybízovou marmeládu a mletý pepř, podle chuti osolíme a vmícháme hruškovici.
Směs vložíme do pekáče na rozložené plátky sádla a rozprostřeme ji po celé ploše až do krajů.
Seshora opět položíme bobkové listy a zakryjeme zbylými plátky sádla.
Pekáč přikryjeme, vložíme do většího pekáče, zalijeme vodou tak, aby byl pekáček asi ze dvou třetin ponořen a aby voda nemohla ani při varu vniknout k masu, dáme do trouby a při teplotě 175°C pečeme ve vodní lázni asi 1,5 hodiny.
Pak vyjmeme a necháme do druhého dne zcela vychladnout a odležet.
Zvěřinová paštika se sušenými švestkami a vlašskými ořechy
Zvěřinová paštika se sušenými švestkami a vlašskými ořechy