Kuchařské recepty pro každého

Zvěřinová paštika

Potřebujeme tyto suroviny:
750 g masa ze zvěřiny
2 střední cibule
400 g uzené slaniny
250 g vepřových jater
1 vejce
zvěřinový vývar
bobkový list
jalovec
sušený tymián
nové koření
celý černý pepř
1 dcl portského vína
0,5 dcl koňaku
sůl
olivový olej
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Na pánvi podusíme maso společně s kořením a cibulí.
Cibule může být nakrájená na kolečka nebo čtvrtky.
Po udušení necháme vychladnout, maso obereme od kostí a pečlivě odstraníme všechny kousky koření.
Obrané maso společně s vydušenou šťávou a cibulí dáváme po částech do mixéru, zalijeme trochou vývaru a mixujeme.
Do mixéru přídáme celé množství syrových vepřových jater pokrájených na kousky.
Směs mixujeme na co nejjemnější konzistenci haše.
Slaninu nakrájíme na velmi slabé plátky, kterými následně vyložíme paštikovou terinu nebo nádobu, ve které budeme paštiku připravovat.
Do jemné směsi nasypeme paštikové koření podle chuti, portské víno, koňak a celé vejce.
Můžeme pro výslednou mozaiku přidat také zbytek slaniny nakrájený na kostičky.
Směs důkladně promícháme a naplníme jí připravenou terinu.
Necháme směs asi do tří čtvrtin výšky, přečnívajícími plátky slaniny přehneme směrem do nádoby a zakryjeme pokličkou.
To celé postavíme do vodní lázně a dáme do trouby na 150°C na hodinu a půl.
Po uplynutí této doby terinku odklopíme, odhrneme z vrchu kousky slaninových použků a pečeme kvůli vytvoření kůrky dalších asi patnáct minut.
Podáváme po úplném zchladnutí, nejlépe až druhý den.
Zvěřinová paštika
Zvěřinová paštika