Kuchařské recepty pro každého

Zlatá čočková polévka

Potřebujeme tyto suroviny:
30 g másla
1 velká cibule
450 g pastináku
350 g mrkve nakrájené na kostičky
150 ml suchého sherry
80 g červené čočky
1,2 l zeleninového vývaru
sůl
pepř
na ozdobení: čerstvá pažitka + 2 lžíce nastrouhaného křenu + 6 lžic zakysané smetany
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
V hrnci na polévku rozehřejeme máslo, přidáme cibuli nakrájenou nadrobno, promícháme, hrnec přikryjeme a dusíme při mírné teplotě asi 10 minut.
Pak vmícháme pastinák a mrkev (oboje nakrájené na kostičky) a sherry, přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme 40 minut.
Přidáme čočku, přilijeme vývar a dochutíme solí a pepřem a přivedeme k varu.
Pak snížíme teplotu, hrnec přikryjeme a opět na mírném ohni vaříme dalších 15 až 20 minut.
Až je čočka měkká, polévku rozmixujeme dohladka a pomalu přivedeme k varu.
Pokud se nám bude zdát polévka příliš hustá, přidáme trochu vývaru nebo vody.
Nastrouhaný křen vmícháme do smetany.
Pažitku na ozdobu nakrájíme nadrobno a několik stébel ponecháme vcelku.
Čočkovou polévku nalijeme do nahřátých misek a každou porci čočkové polévky ozdobíme lžící smetany s křenem.
Ozdobíme nakrájenou pažitkou a několik celých stébel položíme napříč.
Ihned podáváme.
Zlatá čočková polévka