Kuchařské recepty pro každého

Zelňačka pikantní

Potřebujeme tyto suroviny:
400g červené řepy
hlávka bílého zelí
400g brambor
1 cibule
2 lžíce oleje
sůl
pepř
vinný ocet
250ml mléka
1500ml zeleninového vývaru
60g strouhaného sýra
25g másla
125g mouky
1 vejce
1 lžička křenu
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Červenou řepu uvaříme a pokrájíme.
Zvlášť uvaříme zelí a brambory.
Cibulku zpěníme na oleji, přidáme zeleninu, zalijeme vývarem, osolíme, opepříme a povaříme asi 10minut.
Přidáme řepu a vaříme dalších 10minut.
Do kastrůlku vlijeme mléko, přidáme tuk a necháme přejít varem.
Pak přisypeme mouku a mícháme tak dlouho, až vznikne tužší hmota, která se nelepí na stěny.
Přidáme vejce, sýr, nastrouhaný křen a lžící namočenou ve studené vodě vykrajujeme noky.
Uvaříme je ve zbylém vývaru a ještě je chvíli necháme "táhnout". Křenové noky přidáme do polévky a každou porci posypeme sekanou petrželkou.
Zelňačka pikantní